Görögkatolikus
Egyházközség

Nyíracsádi

II. Nyíracsádi sütiverseny

Egyházközségünk idén is megrendezi a süteménysütő versenyt október 5-én, templombúcsúnk előestéjén.

Három kategóriában - (sós sütemények, édes sütemények és „mentes” sütemények kategóriájában) - a zsűri által legjobbnak tartott három-három sütemény készítőjét díjazzuk.  A versenyre nem kell előre bejelentkezni. A süteményeket szombaton 14 óráig kell elhozni a parókiára.

Este fél 6 órakor kezdődik a „Nők, asszonyok és lányok liturgiája” a templomban. A liturgiát követően közös vacsora lesz a misén résztvevőknek. A vacsora alatt lesz a verseny eredményhirdetése.

Mindenkit szeretettel várunk!

A MISSZIÓS KERESZT NYÍRACSÁDON

2019. szeptember 24. (kedd)

13.30   A kereszt érkezése Nyíradonyból

17.00   A templom megnyitása. Egyéni hódolat a Kereszt előtt

17.30   Az Eukarisztikus Kongresszus és a Missziós Kereszt (Tóth Elek parókus

18.00   Vecsernye és prédikáció (Szimicsku Ferenc kerületi esperes)

19.00   Római katolikus szentmise és prédikáció (Eiben Tamás plébános)

19.30   Rózsafüzér ájtatosság (Eiben Tamás plébános)

20.00   A Missziós Kereszt szentjeinek élete 1. (előadások)

21.00   Kis esti zsolozsma (Tatai Zoltán segédlelkész)

2019. szeptember 25. (szerda)

07.30   Utrenye (Tatai Zoltán segédlelkész)

08.00   I. imaóra (Tóth Elek parókus)

09.00   III. imaóra (Tatai Zoltán segédlelkész)

10.00   Érseki Szent Liturgia (Kocsis Fülöp érsek-metropolita)

14.00   Rózsafüzér ájtatosság

14.30   Jézus Keresztjének története (Tóth Elek parókus)

15.00   IX. imaóra (Sási Péter nyírábrányi parókus)

16.00   A Missziós Kereszt szentjeinek élete 2. (előadások)

16.30   Énekelt imádság a Kereszt előtt (Nyíracsádi Népdalkör)

17.30   A Missziós Kereszt szentjeinek élete 3. (előadások)

18.00   Vecsernye és prédikáció (Troszt Máté debreceni segédlelkész)

19.00   A Missziós Kereszt szentjeinek élete 4. (előadások)

20.00   Akatisztosz

21.00   Kis esti zsolozsma

2019. szeptember 26. (csütörtök)

07.00   Paraklisz (Tóth Elek parókus, prédikál: Tatai Zoltán segédlelkész)

08.00   Szent Liturgia – búcsúzás a Kereszttől (Tarapcsák János nyírmártonfalvai parókus)

(A szertartások alatt folyamatos gyóntatás lesz.)

Tanévkezdő liturgia egyházközségünkben

Szeptember 1-én, vasárnap tarjuk tanévkezdő liturgiánkat, amikor iskolás gyermekeinkért imádkozunk. Mindkét misén értük végezzük a könyörgéseket, illetve a liturgia végén külön is megáldjuk őket. Szenteltvízzel hintjük meg az iskolaszereket, táskákat is. A liturgiák a szokott időben lesznek, fél 9-kor és 10 órakor.

Szép lenne, ha azok a diákok, akik már voltak elsőáldozók, ezeken a liturgiákon megáldoznának.

Szombaton délután 4 órától lehetőség van gyónásra, vasárnap pedig az utrenye és az első mise alatt lesz gyóntatás.

Jézus Krisztus szeretettel vár mindenkit!

Elballagtak a Szent Piroska Görögkatolikus Általános iskola diákjai. A ballagási ünnepségen Garda László intézményvezető a következő szavakkal búcsúzott a diákoktól:

Tisztelt Ünneplő Közösség! Kedves Ballagó Nyolcadikosok!

A Ti történetetek, valóban egy egyedi történet. Hogy is szólt a mondat, amit Blanka megfogalmazott? „Ti vagytok az első évfolyam, akik 8 éven keresztül egyházi iskolában hitben és szeretetben nevelkedtetek.” Mintha Kocsis Fülöp érsek atya idei jelmondata : „Növekedjetek a szeretetben!” különösen is Nektek szólóan lett volna kitalálva. Hitben és szeretetben nevelkedtetek, hitben és szeretetben növekedtetek.

Szerdán, a búcsúvacsorán látva Benneteket és az emlékeiteket fényképeken, biztosan állíthatom, hogy növekedtetek, emberesedtetek, szépültetek, és szépek vagytok most is nagyon.

A szeretetben való növekedés ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb, ráadásul nem látványos is mindig.

Ki látja és tudja, hány igazi, őszinte szeretetből fakadó bocsánatkérés volt egy osztályközösségen belül?

Nehéz lenne megmondani hány vigasztaló szó hangzott el egy-egy rosszul sikerült felelés után.

A szeretetből fakadó mosolyok számát sem szoktuk számlálni.

Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon sok türelmet kapunk és adunk egymásnak, egymástól. Az sem kétséges számomra, hogy a hitből és szívből fakadó jócselekedetekből sem volt hiány az iskolánkban.

De sokszor volt, hogy azt érezhettétek, hogy nem szeretünk eléggé, vagy nem szeretünk jól. Ezekért a pillanatokért szívből kérünk bocsánatot Tőletek.

Ami talán mindig előttünk kell, hogy lebegjen, Bennetek is, bennünk is hogy törekedjünk a szeretetre, ebbe soha ne fáradjunk bele és ne hagyjuk abba.

 

Emlékszem, annak idején, amikor én ballagtam, a rokonoknak ismerősöknek küldött meghívókon aláhúztuk a nevünket, hogy könnyebben megtaláljanak bennünket a névsorban. Igen, kedves diákjaink, a mai napon Ti most nagyon átérzitek, hogy személyesen fontosak vagytok. Nem egyszerűen egy név vagytok az ábécérendben, hanem önálló, egyedi és megismételhetetlen személyek. Kezditek felfedezni, hogy mindnyájan egy-egy sajátos világ vagytok, különös, csak rátok jellemző háttérrel és történettel, álmokkal és csalódásokkal, egyéni tapasztalatokkal és tulajdonságokkal, múlttal és még ismeretlen jövővel.

Ballagásotokkor – mintegy útravalóként – bátorítalak Benneteket, hogy soha ne felejtsétek el: egyedi titkot hordoztok, sőt magatok vagytok a TITOK, a misztérium.

Kedves Fiatalok! A mai nap a Ti ünnepetek, de fontos alkalom tanáraitok és szüleitek számára is. Miként a jó kovács a míves fémet formálja műhelyében, úgy formáltak Benneteket is e falak és tanáraitok, kik mindig ott voltak előttetek és próbálták mutatni a helyes utat. Hol hevítettek Titeket, hol igazítottak rajtatok. Különösképp tették ezt a Hozzátok legközelebb álló, veletek legtöbbet törődő osztályfőnökeitek, alsóban és felsőben egyaránt.

A munkához azonban tanáraitok nem lettek volna elegek, kellettek a szüleitek is, akik biztosították Nektek a kezdetektől az otthont, a ház melegét és a támogatást minden tekintetben. S itt nem csak az anyagiakra gondolok. Mikor megfáradtatok, mikor talán reménytelenségbe süllyedtetek, ott voltak anyáitok és apáitok, akik kisegítettek Benneteket.

Kedves Szülők, Kedves Tanárok! Köszönöm a munkát, a szeretetet és a törődést.

Kedves ballagó diákjaink!

Van egy különleges fája az iskolának. Ez a fa a kémény tetején él már 2. éve.  Feltekintve rá sok mindent megtanulhatunk. Betonból is nőhet élet. A látszólag terméketlennek tűnő lélek is teremheti a lélek gyümölcseit. Isten a kövekből is tud életet fakasztani. A legelvetemültebb Istentagadó is megtérhet. A csoda Isten kezében van. Higgyetek a csodákban!

Tudom, hogy örömmel és kalandvággyal, izgalommal és talán némi félsszel indultok a jövő felé. Szívből kívánom, hogy soha ne egyedül, hanem közösségben és társakkal járjatok, s kívánom, hogy tapasztaljátok: soha nem vagytok egyedül. Ha netán mégis elfogna a magány és elkeseredés érzése Benneteket, akkor zörgessetek ennek a várnak a falain, bebocsájtást nyertek, meghallgatásra fogtok találni. De gyertek akkor is, amikor az örömeiteket, sikereiteket szeretnétek velünk megosztani.

Isten áldása kísérjen Benneteket! Vigyázzatok magatokra és egymásra is!

Elérhetőségek

4262, Nyíracsád
Kossuth utca 2.

+36 52 206 999

Tóth Elek Parókus:
+36 30 264 3563

Hajdúdorogi Metropólia

Ifjúsági Programok Pályázata

Iskolánk

Ki van jelen?

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi